“Tja, als ik het zo bekijk” hoor ik tijdens elke The Demartini Method® sessie. Kort daarna valt de kwaadheid weg, of de angst, of irritatie.
Een patiënt (ik zal hem Pieter noemen) vroeg me onlangs: “Ik wil anders kijken naar de situatie.” Er was iets gaande in zijn leven, een conflict met een collega. Hij was kwaad, voelde zich bedrogen. Maar hij wist gelukkig dat bij zijn standpunt blijven geen oplossing zou bieden. Dat hij anders moest kijken naar het conflict om eruit te geraken. Zo niet zou hij rondjes blijven draaien in zijn eigen gedachtegang en emotie. Herkenbaar hé?
Iemand had hem gesproken over The Demartini Method®. Hoe deze methode hem zou helpen zijn conflict in een ruimer perspectief te zien, ook de andere kant te bekijken waardoor zijn emotie en stress zou wegvallen. Hm, daar wou hij meer over weten.
Als ons iets overkomt, als we een conflict hebben, zijn we van nature geneigd om meer negatieve dan positieve aspecten te ervaren. We hebben het gevoel dat de narigheid die we in ons leven hebben de schuld is van hoe de andere persoon zich gedraagt en wat die ons aandoet, dat wij daar een passief slachtoffer van zijn.
Zo ook met patiënt Pieter. Zijn collega had zich misdragen, had negatief over hem gesproken, had hem gemanipuleerd en zo nog meer. Daardoor had Pieter stress, was hij kwaad, voelde hij zich bedrogen en kon hij zijn werk niet meer naar behoren doen. Hij sliep slecht en reageerde zich af op zijn vrouw met wie hij ruzie kreeg. Dat was voor hem de laatste druppel die hem aanzette tot begeleiding zoeken.
Het werd tijd om anders naar de situatie te kijken.
Eerst vroeg ik hem wat hem het meest irriteerde in zijn collega. Hij schetste kort de situatie waarna we 3 zaken samenvatten die hem het meest stoorden. Daarna startten we met de specifieke “Demartini vragen”. Deze kunnen aanvankelijk moeilijk zijn om te beantwoorden, vaak confronterend ook. Wij zijn namelijk (nog) niet gewoon om op deze manier te denken. Maar na een paar antwoorden, ondervond Pieter waar het hem naartoe bracht en lukte het steeds gemakkelijker.
De eerste vraag die ik steeds stel, is: “Deze situatie die je als moeilijk of pijnlijk ervaart, wat heeft die je gebracht waar je iets mee bent? Wat heb je geleerd? Welke inzichten heb je verkregen? Wat heb je daardoor kunnen doen of niet moeten doen dat een voordeel voor je is?”. De meeste patiënten zeggen spontaan: “Daar is niets goeds aan, het is enkel miserie!”. Maar geleidelijk aan ontdekken ze wat het hen gebracht heeft: ze hebben zichzelf beter leren kennen, groeien er sterker door, hebben leren duidelijker communiceren, creatief zoeken naar andere oplossingen, enz. Ook de afgeleide 2de en 3de lijn voordelen moeten ze zoeken. Die duidelijkere communicatie, wanneer heeft hen dat geholpen? Wat is daaruit verder voortgevloeid wat positief voor hen is? Zo doen we verder tot de persoon evenveel voordelen ziet van de situatie als de gekende nadelen.
Door het beantwoorden van de eerste vraag voelde hij zijn kwaadheid al afnemen.
De tweede vraag gaat nog dieper: “Wanneer heb jij hetzelfde gedaan als wat je die persoon verwijt? Op net dezelfde manier of in een andere vorm?”. Hier ook is het antwoord steevast: “Dat heb ik nooit gedaan!”. Wat een verstaanbare maar onjuiste uitspraak is. Iedereen heeft in één of andere vorm alles al gedaan: de ene is gierig met geld, de andere gierig met aandacht, koppig in relatie of koppig op het werk. Iedereen heeft al eens gelogen voor bestwil en heeft al eens iemand straal genegeerd. In dat opzicht zijn we noch beter noch slechter dan een ander. De situatie waarin we een gedrag vertonen, hangt af van wat we belangrijk vinden op dit moment in ons leven. Maar dat is voor een andere blog.
Pieter verweet zijn collega dat deze zich eerst vriendelijk en meegaand voorgedaan had en eenmaal hij bekomen had wat hij wou ‘hij zijn ware aard had getoond’. Dus vroeg ik hem om te zoeken naar alle momenten in zijn leven waarin hij zich ook -bewust of onbewust- op een bepaalde manier gedragen had en nadat hij zijn doel bereikt had, zijn gedrag veranderd was. Om hem te helpen, vertelde ik een voorbeeld uit mijn leven waarin ik dit onbewust gedaan had. Daarna kon hij vlot veel situaties vinden in zijn eigen leven waarin hij daadwerkelijk hetzelfde had gedaan.
Diezelfde techniek moest hij toepassen voor elke irritatie die hij opgesomd had.
Van zijn irritatie bleef niet veel meer over.
De derde vraag die beantwoord moet worden om balans te ervaren, is: “Stel dat die persoon zich op een ideale manier had gedragen, wat zouden de nadelen voor je zijn?”. Dit inzicht verkrijgen is heel belangrijk om niet te blijven hangen in een illusie van een droomwereld. Het streven naar een ideale situatie waarin elkeen zich positief gedraagt, leidt tot ontgoochelingen. Zien dat elke situatie evenveel voordelen als nadelen omvat, is realistisch. Pieter had al ervaren dat de zogezegde “negatieve” situatie hem een evenwicht aan positieve aspecten biedt. Nu kan hij ervaren dat de illusie van een ideale “positieve” situatie hem evenveel negatieve zaken zou brengen. En dit kon hij vlot zien: hij zou niet geleerd hebben om te gaan met stress, hij zou niet wijzer geworden zijn, hij zou niet geleerd hebben constructief samen te werken met collega’s, door dit alles zou hij minder kans gemaakt hebben op zijn promotie, enz.
Na afloop voelde hij zich opgelucht, rustig, zijn stress was verdwenen.
De The Demartini Method® procedure was pas helemaal afgerond eens Pieter zichzelf bevrijd had van elke irritatie, kwaadheid, emotie naar zijn collega. Dan ervaarde hij rust en innerlijke vrede en kon hij hem virtueel bedanken voor wat heel deze ervaring hem bijgebracht had.
Deze 3 vragen zijn de basis van de The Demartini Method®. Om volledig in evenwicht, zonder stress noch emoties te komen, worden nog meer vragen gesteld. Bel me als je er meer wilt over horen.
PS: Veel emoties worden veroorzaakt door een gemis, een rouwproces. Je mist een relatie, je oude werk, een huisdier,…. In deze situaties kan ik je ook begeleiden om tot rust in je emoties komen. Daarvoor gebruik ik een andere procedure van The Demartini Method®.
Heb je het moeilijk en kan je hulp gebruiken? Bel me mail me of maak een afspraak Ik help je graag!
Praktisch
The Demartini Method® is een methode die een directe aanpak hanteert. Ik streef ernaar om in zo weinig mogelijk sessies je te begeleiden naar een oplossing.
Eerst doen we een intake van 30minuten waarbij je me kort de situatie schetst en ik je uitleg hoe de methode verloopt. Je krijgt voorbereidende vragen mee.
Daarna volgen 2-4 sessies van 1 uur naargelang de intensiteit van jouw situatie. Als je wilt geef ik je opdrachten mee om thuis te doen om het aantal sessies beperken of we kunnen alles samen doen, wat jij verkiest.
Wil je meer weten? Lees hieronder mijn andere blogs: