Ik heb mijn stress onder controle. Of niet? Zo weet je of je hulp nodig hebt.
Overal lees en hoor je over stress. In de media, bij de mensen onder mekaar: stress is overal. Stress wordt al als normaal onderdeel van het hedendaagse leven beschouwd.
Gelukkig is er een groot aanbod aan hulp voor stressgerelateerde problematieken. Maar zoals velen, denk je waarschijnlijk: “Dat is goed voor anderen, ik heb dit niet nodig want ik heb mijn stress onder controle” of zelfs: “ik heb geen stress”. Maar is dit wel waar? Hoe weet je of je stress hebt en wanneer je hulp nodig hebt?
Hoe weet ik of ik stress heb?
- snel prikkelbaar
- onverdraagzaam, ongeduldig
- uitvliegen naar een persoon of naar je huisdier
- moeilijk kunnen ontspannen of genieten
- slaapproblemen: moeilijk inslapen: hoofd niet stil krijgen, onrustig slapen, niet uitgerust zijn ’s morgens
- bij wakker worden direct piekeren
- je meer zorgen maken dan vroeger, niet meer kunnen relativeren
- niet kunnen stilzitten, moet steeds ‘iets doen’
- hoofd staat nooit stil
- fouten maken, dingen laten vallen
- problemen met geheugen
- gespannen lichaam
- snelle ademhaling, hartkloppingen
- sneller en luider praten
Als je verschillende van deze tekenen bij je herkent, kan je er van uit gaan dat je stress hebt.
Dit wilt nog niet betekenen dat je ook al begeleiding nodig hebt. Deze klachten kan je ook hebben bij tijdelijke of positieve stress: de week voor een examen bijvoorbeeld, of voor een verhuis, een communiefeest, een medisch onderzoek of voor het starten van een nieuwe job. Daarna gaan deze klachten vanzelf weer over. Neem iets meer rust, leeg je sociale agenda voor een paar dagen of weken, verwen jezelf met wandelingen in de natuur of een massage, zo herstel je sneller.
Hoe weet ik dan of ik begeleiding nodig hebt?
Het is niet zo dat je op een ochtend wakker wordt en weet: “ik heb negatieve stress”. Zoals je opstaat met: “ik heb hoofdpijn”.
Negatieve stress waarvoor je hulp nodig hebt, begint meestal geleidelijk aan. Dit is het gevaarlijke eraan omdat je het eerst niet doorhebt. Je weet dat je stress hebt maar je denkt dat dit normaal is, de dag van vandaag heeft iedereen toch stress?. Daarom pas je je aan, je vindt je stressklachten gewoon, het wordt je “nieuwe normaal”.
Je hebt niet meer door dat dit niet normaal is. De klachten worden geleidelijk aan erger: wat eens per week gebeurde: ongeduldig uitvliegen, niet goed slapen of hartkloppingen hebben bv., komt nu dagelijks voor. Je partner wijst je op je veranderd gedrag. Op het werk worden jouw moeite om te focussen, onthouden of je onverdraagzaamheid opgemerkt.
In het begin verdedig je je nog met “dit komt wel goed, ik heb het onder controle, anderen hebben dit ook”. Tot het te erg wordt. Je krijgt ruzie thuis, je wordt op het matje geroepen op het werk, je gezondheidsklachten worden zorgwekkend, je hebt geen levensvreugde meer.
Nu dringt het tot je door: ik heb hulp nodig.
Welke hulp bestaat er?
Als je er toch heel vroeg bij bent of als de oorzaak van je stress al voorbij is, kan je eerst proberen met de klassieke middeltjes:
- Ga eens weg voor een dag of een weekend: iets anders zien, doet je gedachten veranderen.
- Zorg dat je beter slaapt: ga wandelen i.p.v. naar een scherm te kijken, eet vroeger en lichter zodat je vertering gedaan is als je in bed kruipt en drink minder alcohol: je zal rustiger slapen.
- Beperk voor een paar weken je sociale activiteiten tot de mensen die er echt toe doen en die je vooruit helpen i.p.v. negatieve mensen die je energie slopen
- Sport, eet gezond, wandel om meer zuurstof binnen te krijgen: dit is belangrijk voor een goede hersenfunctie
- Gebruik je gsm véél minder: doe enkel het noodzakelijke en leg het dan opzij. Babbel, speel een gezelschapspel, ga naar buiten, lees een boek of ontdek een nieuwe hobby
- Zoek met wie je een relativerende babbel kan hebben: je partner, een vriend of collega misschien
Deze tips heb je waarschijnlijk al vaker gelezen maar heb je ze al echt toegepast? Doe het voor een maand, en observeer het verschil.
Als je stress klachten al verder gevorderd zijn, is het goed dat je de klassieke middeltjes blijft toepassen, maar deze zullen niet voldoende zijn, je hebt externe begeleiding nodig. Wat kan je dan doen?
- Naar je huisarts gaan om te bespreken of je best een tijdje thuis blijft van je werk
- Naar een psycholoog gaan
- Bij mij een eenvoudige ademhalingsmethode aanleren waardoor je direct tot rust komt wanneer je opgejaagd bent. Na een paar weken merk je dat je in het algemeen rustiger wordt.
Hartcoherentie is geen meditatie, je ademt gewoon aan een specifiek tempo aangegeven door een app. Het heeft een kalmerend effect heeft op je hersenen: je komt tot rust en je emoties worden zachter. De resultaten kan je volgen door een meting van je hartritmevariabiliteit en de activiteit van je zenuwstelsel, dit doen we in mijn praktijk. Ik leer je hartcoherentie aan in 4 sessies, tijdens de tweede week voelen veel mensen al een beterschap. Als je je opgejaagd voelt of je voelt een emotie opkomen, pas je direct de ademhaling toe en je voelt je snel beter. Je krijgt weer controle over jezelf. Eenvoudige super methode! - Vaak is het nodig om de oorzaak van je stress aan te pakken en hoe je er mee omgaat. Ik kan je hierbij helpen met een unieke coaching: The Demartini Method®. Door middel van verschillende heel specifieke vragen, zal je anders, ruimer kijken naar de situatie. Je krijgt een ander perspectief waardoor jouw emoties en stress verdwijnen. Ik leer je deze methode aan zodat je er later zelf mee aan de slag kan om stresserende situaties aan te kunnen. Geleidelijk aan kan je stress voor zijn of onder controle houden.
Wat in de toekomst?
Aangezien een leven zonder uitdagingen, zorgen, stresserende situaties niet bestaat, is het handig om handvaten te hebben om rustig en beheerst te blijven temidden van de chaos.
Dit kan je met de Hartcoherentie ademhaling en de vragen van The Demartini Method®. Eens ik je dit aangeleerd heb, kan je dit voor de rest van je leven toepassen. Geleidelijk aan wordt je hier meer bedreven in, je kijkt anders naar situaties waar je nu nog stress of emoties voor krijgt. Hierdoor ben je stress voor of houd je het onder controle, je navigeert meer beheerst door het leven. Ik pas dit zelf toe en het heeft mijn leven veranderd! Ik gun je hetzelfde en help je graag hierbij.
Heb je het moeilijk en kan je hulp gebruiken? Bel me of mail me of maak een afspraak
Ik help je graag!
Wil je meer weten? Lees hieronder mijn andere blogs: